Ce metale contine catalizatorul de la masina auto?

Metale pretioase (catalizatorul de la masina auto)

Ce metale contine catalizatorul de la masina auto?

Un catalizator cu miezul întreg se cumpără cam cu 500-700 de lei, dar poate ajunge şi la 1.000 de euro, în funcţie de cantitatea de metale rare, preţioase.
Dacă stăm să calculăm luând cea mai mică cantitate de platină dintr-un catalizator, adică 3 grame, fără să mai adunăm şi celelalte metale rare, ajungem la o sumă frumuşică.
O uncie de platină, adică 31 de grame, se vinde cu 1.500 de dolari. Aşadar, 3 grame de platină costă cam 150 de dolari, adică vreo 500 de lei.
Însă dacă ne gândim la un catalizator care are 10 grame de platină, acesta ar avea metal rar în va-loare de 500 de dolari.

Ce rol are catalizatorul?

Un catalizator este o piesa ce provoaca o reactie chimica.
In mare parte acest lucru se aplica si in cazul unui catalizator auto, dar acest catalizator auto se foloseste de substantele chimice pentru a putea converti gazele nocive in gaze mai putin nocive inainte de a fi eliberate in atmosfera.
Masurile impotriva poluarii sunt destul de drastice, deci aceste substante nocive nu trebuie sa ajunga in aer.
Majoritatea autoturismelor din ziua de astazi sunt dotate cu astfel de catalizatoare.
La catalizatoarele mai vechi in interior gaseam mici bile ceramice, dar acum in catalizatoarele moderne gasim o structura de tip „fagure”, unde se afla diversi catalizatori chimici "de multe ori sunt facute din platina", ce produc diverse reactii cu scopul unei arderi mai complete a gazelor.
Acesti catalizatori chimici sunt in mare parte metale precum: platina, rodiu si paladiu.
Nu va asteptati sa gasiti acum cantitati surprinzatoare de platina sau alt metal pretios deoarece pentru un catalizator auto sunt suficiente cateva grame.

Convertor Catalitic

Cu ajutorul substantelor enumerate mai sus si in combinatie cu temperatura ridicata, substantele nocive intra in reactie cu catalizatori si se produce o reactie chimie ce permite arderea completa a gazelor, rezultand apa, dioxid de carbon si azot gazos.

Trimiteți un comentariu