Teatru TV - 03 Aprilie 2013 (Video) - (03.04.2013) - Antena 1
"O noapte furtunoasa", capodopera pentru care Caragiale era sa fie batut mar! |
Teatru TV - 03 Aprilie 2013 (Video) - (03.04.2013) - Antena 1
Lansata la apa pe final de 1878, capodopera lui Caragiale nu s-a bucurat de succes la premiera, unde o "droaie de patrioti" i-au promis batuta lui Iancu, pe motiv ca lua peste picior institutia Garzii Cetatenesti. In 1943, in plin razboi, Jean Georgescu regizeaza prima transpunere cinematografica a piesei, cu Radu Beligan intr-unul dintre rolurile principale.
Final de 1878. Eminescu e redactor la "Timpul". Vorbeste cu Titu Maiorescu. Ii zice ca are un baiat bun, Caragiale, penita acida. Conu Titu ii permite sa citeasca "O noapte furtunoasa" la sedinta aniversara din 12 noiembrie 1878 a "Junimii". Bateai din palme, aplauze. Subiectul e bun, e scris ca la carte, e societatea din acele vremuri, e actualitate. Ion Ghica, directorul general al teatrelor, afla. O baga pe lista la "National". In doua luni, e pe scena. Pe 18 ianuarie 1879, e premiera. Multi "uriasi": Stefan Iulian, Mihai Mateescu, Gr. Manolescu, Aristizza Romanescu... Sala se dezlantuie dupa primul act. Aplauze furtunoase. Nea Iancu sare din primul rand sa le primeasca. Stupoare! E fluierat si huiduit de grupuri organizate. Cineva se suparase ca piesa lovea in institutia Garzii Cetatenesti...
Caragiale nu se cramponeaza in asta. Ghica, copoi batran, mirosind ca are succes, o baga iar dupa cortina pe 21 februarie, dar umbla la pasajele ce deranjau. Iancu ia foc. Suduie. Vrea sa-si retraga piesa. "Am fost iar fluierat, huiduit si amenintat, de o droaie de patrioti din Garda Civica, cu bataia in piata Teatrului. Niste tineri ofiteri m-au scapat de furia lor", zice el. In plus, i s-a ciuntit textul. Nu e de acord si retrage tot. Are doar 27 de ani, dar gloria i-a pornit, deja, la drum...
Multi o invinuiesc de imoralitate. Altii spun ca e o farsa, ca nu e "piesa" cu greutate, la propriu si la figurat. Chiar si Slavici, considerat a-i fi un prieten, stramba din nas. Dar piesa prinde la public.
Trec anii. Suntem in plin al Doilea Razboi Mondial. Oficiul National al Cinamatografiei, proaspat aparut, sub directiunea lui I.I. Cantacuzino, "naseste" "O noapte furtunoasa" pe film. Jean Georgescu e regizorul, imaginea-i trasa de un francez. Giugaru, marele Giugaru, Miluta Gheorghiu ori Elena Bulandra apar pe afis, alaturi de un tanar pe nume...Radu Beligan, cel care debuteaza pe marile ecrane! Filmarile incep la 12.01.1942, intr-un studio mic (de numai 18 x 11 metri), din cauza razboiului, se termina la 29.08.1942, conform "Filmat in Romania" al lui Bujor T. Ripeanu. Dupa 1945, filmul este interzis.